|
Rose Garden Intotdeauna e prea devreme sa spui ca e prea tarziu..
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
Mihai LEONTE

Data inscrierii: 19/Apr/2007 Mesaje: 34 Localitate: Moldova Noua Romania
|
Trimis: 29/04/2007 06:17 Titlul subiectului: AGATE MAGICE...poezii de Mihai LEONTE |
|
|
MIHAI LEONTE
AGATE MAGICE Editura ANAMAROL
Bucureºti, 2006
Coperta: Nina Vizireanu
Editor: Rodica Elena LUPU
Descrierea CIP a Bibliotecii Naþionale a României
Leonte, Mihai
AGATE MAGICE / Mihai Leonte
Bucureºti, Anamarol, 2006
ISBN: (10) 973-8931-07-X
ISBN: (13) 978-973-8931-07-7
821.135.1-1 _________________ Mane, tekel, fares
Biblia Cartea lui Daniel
vizitati site-ul;
http://literatura-arta.myforum.ro/ |
|
| Sus |
|
 |
Mihai LEONTE

|
Trimis: 29/04/2007 06:19 Titlul subiectului: Cuvantul editorului |
|
|
Cuvântul editorului
Viaþa sa, viaþa lui Mihai LEONTE, trecând prin copilãria plinã de necazuri, plinã de lovituri nemeritate, dar ,,la umbra” binefãcãtoare a unei mame extraordinare, a bunicii ºi a unor prieteni de calitate, reprezintă bilanþul firesc al unui bãiat pe care experienþa l-a înarmat cu mult bun simþ, cu un mod de a vedea lucrurile foarte onest ºi cu mãsurã exactã în evaluarea oamenilor ºi evenimentelor din jur. ,,Programul” sãu de viaþã prezentat cu luciditate ºi francheþe în versurile pe care le scrie, reprezintã expresia acestei experienþe ºi a educaþiei primite, reprezintã prin urmare ,,arta de a trãi” a unui bãrbat în multe privinþe: miner foarte bun ºi cinstit, soþ corect, pãrinte iubitor, bun coleg.
,,Agate magice” e, într-un anume sens, cartea unei formaþii spirituale. Evocându-ºi copilãria ºi adolescenþa, Mihai LEONTE pune în versurile sale rolul moderator al mamei, imaginile rechemate din trecut se grupeazã în firul personalitãþii exemplare a acestei femei, care exercitã, mereu, asuprã-i o tărie cãlãuzitoare. Poetul reface cu acest prilej, un întreg sistem etic, de facturã þãrãneascã, în care ethosul autohton, cu adânci rãdãcini în istorie, îºi spune, apãsat, cuvântul.
Intervine aici de asemenea recompunerea minuþioasã de situaþii ºi caractere, aparþinând unor vremi mai îndepãrtate sau apropiate. Dispoziþia subiectivã a autorului nu-l împiedicã sã-ºi îndrepte, cu un interes egal, atenþia spre societatea dinafarã, pe care o evocã în realitatea ei vie, concretã. Sunt de reþinut în acest sens poeziile dedicate minei unde lucreazã pânã îndeplineºte condiþiile pensionãrii, a celor care încheie viaþa bunicii, prietenilor ºi nu în ultimul rand cele în care îºi aratã dragostea sa faþã de soþie ºi copii.
Scrise comunicativ aº zice, versurile lui Mihai LEONTE se citesc uºor ºi fãrã îndoialã sunt pe gustul acelora care iubesc poezia.
De altfel, toate poeziile lui Mihai LEONTE ar putea fi considerate o pledoarie pentru înþelegerea vieþii ca act de culturã dacã vreþi, în care trebuie investitã, cu generozitate, toatã inteligenþa ºi capacitatea de înþelegere a omului pentru a-i dãrui frumuseþe.
Poetul Mihai LEONTE nu se aflã la întâia sa ispravã de acest gen. El a mai publicat ºi alte cãrþi.
În ,,Agate magice”, poetul s-a srtãduit sã facã din fiecare poezie o adevãratã ,,gurã de rai”, ºi a izbutit. Aceastã carte este o ,,nostimã “ conversaþie despre lume, adicã despre fapte reale, despre trãiri, ca de pildă ºi despre reacþia faþã de ele. ªi cum faptele noastre sunt în mod obligatoriu, relieful istoric al timpului trãit de fiecare, iatã-ne în faþa reacþiei noastre vizavi de epocã ºi de principiile pe care le ilustreazã sau le calcã în picioare, faþã de cei care ies mereu învingãtori. Pânã la urmã, o sã vã daþi seama, ceea ce titlul cãrþii ascunde paginile ei divulgã!
Acest volum de poezii este o apariþie memorabilã în stil românesc, de clasã înaltã.
Rodica Elena LUPU
Directorul Editurii ANAMAROL Bucuresti _________________ Mane, tekel, fares
Biblia Cartea lui Daniel
vizitati site-ul;
|
| Sus |
|
 |
Mihai LEONTE

|
Trimis: 29/04/2007 06:20 Titlul subiectului: Ridicarea in grad |
|
|
RIDICAREA IN GRAD
- Raportul cu poetul Mihai LEONTE, si ale sale ,,Agate magice” este binevenit, noi, cititorii, câºtigând prin aceasta, nu numai o mare bogãþie de informaþii, de ocazii de meditaþie ºi spirit. Dar, ceea ce este mai preþios, pãtrundem, astfel, în acel sanctuar sexual al gândurilor proprii unui om cum este Mihai LEONTE, care prin exemplul personal de competenþã culturã, de integritate moralã, ºi-a adus contribuþia la sporirea tezaurului fãurit de omenire în poezie, ºi care va fi ,,recompensat” de noi cititorii, printr-o nouã, autenticã ºi sperãm viitoare inspiraþie.
Bucuroasã cã am putut împãrtãºi din înþelepciunea adevãrurilor versurilor sale, din experienþa binecuvântãrilor vieþii, care-i aduc pace, bucurie ºi dragoste în toate clipele, apreciez melodicitatea ºi calitatea poeticã a textului. Exprimarea este minunatã, uºor de citit, versurile curg simplu, simetric, logic ºi constant, fiind accesibile tuturor.
Cuvintele rostite sunt simboluri de bucurie, adevãr ºi dragoste, evocã sensibilitate ºi bunãvoinþã, un caracter vesel ºi optimist,ºsi un farmec special de o minunatã simplitate.
Pe lângã sentimente ºi gânduri foloseºte ca un important mijloc de comunicare experienþa, individualitatea proprie fãcând un nou efort de creaþie beneficã purtând în sufletul lui anumite doruri, rãbdãri ºi temeri, pe care poetul nu cautã sã le alunge prin uitare.
Agatele magice sunt un fel de ierarhizare militarã. Poetul Mihai LEONTE a fost ridicat în grad, ºi înãlþat la un anumit rang superior. Din acest moment, acestuia i se va decerna un anumit obraz, un anumit chip, o anumitã valoare superioarã, din care nu are voie sa iasã.
Îi vor grade cât mai înalte de acum încolo, în ierarhia poeziei. Acest volum va asigură o ºi mai mare satisfacþie prietenilor, ºi o plãcutã surprindere celor care nu l-au cunoscut pânã în prezent.
Colonel.(r.) Conferenþiar Universitar Doctor
Doina BUMBUÞ _________________ Mane, tekel, fares
Biblia Cartea lui Daniel
vizitati site-ul;
|
| Sus |
|
 |
Mihai LEONTE

|
Trimis: 29/04/2007 06:21 Titlul subiectului: DIN AL VIETII...poezie de Mihai LEONTE |
|
|
DIN AL VIEÞII…
Cu toatã dragostea soþiei mele ANA
Din al vieþii larg pridvor,
Te uiþi la diverse suveniri,
Închise cu lacãte fragile de dor,
Bãtrâneþe scrin cu amintiri.
Alergând prin Univers,
Am cules stea dupã stea,
Astfel m-am oprit din mers,
mi-am gãsit perechea mea.
Ai observat cã eu trãiesc,
Mereu cu zâmbetul pe buze,
Îþi spun sincer te iubesc,
Fiind tu singurã-ntre muze.
Când iubeºti e lumea plinã,
De trandafiri ºi numeroase flori,
Orice zi e mai seninã,
Chiar cu cerul plin de nori. _________________ Mane, tekel, fares
Biblia Cartea lui Daniel
vizitati site-ul;
|
| Sus |
|
 |
Mihai LEONTE

|
Trimis: 01/05/2007 21:31 Titlul subiectului: PENSIONAR MINER...poezie de Mihai LEONTE |
|
|
PENSIONAR MINER…
Reumatisme,
Unul peste altul,
Care fac psihoze,
Adunate în picioare
Nelipsitele artroze.
Obrajii reci,
Lipsiþi de roze,
Copastii strâmbe,
Dezgolite,
Plãmânii plini
De silicoze. _________________ Mane, tekel, fares
Biblia Cartea lui Daniel
vizitati site-ul;
|
| Sus |
|
 |
Mihai LEONTE

|
Trimis: 01/05/2007 21:32 Titlul subiectului: SIMFONIA CIOFULUI...poezie de Mihai LEONTE |
|
|
SIMFONIA CIOFULUI…
Nu vreau cedrii din Liban,
Nici sã mã scald în Nil,
Vreau rãchiþi în satul meu natal,
Sã mã simt din nou copil.
Am ascultat la Ciofu simfonia,
Din ape limpezi curgãtoare,
Cântând prin unde veºnicia,
Trimisã prin susur de izvoare.
Oare de ce de numeroase ori,
Mã cuprinde dor de casã,
De fânaþele cu flori,
ªi grãdini cu iarba grasã?
Drumule sã mã asculþi,
Revin în satul meu natal
Încãlþat, ºi nu desculþ,
Cu douã cârje de metal. _________________ Mane, tekel, fares
Biblia Cartea lui Daniel
vizitati site-ul;
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|