|
Rose Garden Intotdeauna e prea devreme sa spui ca e prea tarziu..
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
| Autor |
Mesaj |
Clarisa Crin

Data inscrierii: 07/Noi/2006 Mesaje: 1069 Localitate: Aiud
|
Trimis: 06/04/2007 19:42 Titlul subiectului: Libertate |
|
|
M-am gândit de câteva ori la libertate... E o situație de spirit sau o realitate obiectivã? De obicei considerãm libertate acea conjuncturã în care putem face ceea ce ne dorim. Iar lipsa libertãþii ca îngrãdirea noastrã în a face exact ce dorim. Dar, dacã mergem mai departe, suntem noi liberi sã ne dorim? Sau, cu alte cuvinte, ceea ce ne dorim vine din libertatea noastrã de a decide, pe baza informaþiilor despre noi ºi despre univers, ce vrem, ºi ce nu vrem?
Oare nu cumva, chiar naºterea e primul stâlp dintr-un gard care se va construi toata viaþa în jurul nostru? Oare nu s-ar putea ca întâiul lucru pe care-l vedem, mirosim, auzim, sã influenþeze în mod decisiv evoluþia noastrã ulterioarã? Se spune cã un om informat e un om liber. Nu cred. Dimpotrivã, cred cã e mai putin liber decât cel neinformat. Pentru cã absolut orice informaþie e asimilatã (vrem-nu vrem) ºi cu un "rest" din modul în care a fost prezentatã. Din structura deja existentã ºi din care am extras-o noi. Nu existã informaþie purã. De aceea, mã-ntreb în ce mãsurã suntem dependenþi de modul în care am primit (extras) o informaþie ºi cât de constienþi suntem de "resturile" asimilate. ªi-atunci, câtã libertate ne rãmâne în a stabili întocmai ceea ce credem, ceea ce ºtim, ceea ce vrem? Oare un om cãruia i s-ar "servi" doar informaþie purã, fãrã "resturile" valorice - bun-rãu - ar fi capabil sã ia o decizie? Nu cumva libertatea aceasta absolutã ar fi, de fapt, sursa unui blocaj? Libertatea le dã oamenilor un sentiment de putere. Au tărie asupra lor! Au senzaþia cã sunt "mai autentici" în momentul în care se bucurã de libertate. De aceea, de
multe ori, dorinþa de libertate nu vine dintr-o necesitate profundã de a face ceva (neîngãduit de ceilalþi) ci ca o revoltã, pur si simplu, contra gardului, ca o frondã destinatã afirmãrii independenþei.
Oamenii care se simt liberi se simt ºi diferiþi, nu? Dar, de cele mai multe ori, dispariþia cenzurii externe duce la constientizarea (sau mãcar manifestarea cu putere) a celei interne. Regulile acestei cenzuri sunt stabilite tot pe baza informaþiilor asimilate în timp.
ªi, evident, a experienþelor de viaþã. Dar ºi acestea au fost transformate în informaþii depozitate în diferitele straturi ale structurii noastre, cu susținerea mecanismelor noastre de gândire. Dependente de informatiile asimilate anterior. E un cerc vicios. ªi-atunci, suntem noi liberi cu adevãrat? Istoria umanitãþii a arãtat cã oamenii nu vor sã fie liberi, de fapt. Cã, atunci când se trezesc faþã în faþã cu universul, de cele mai numeroase ori ostil ºi misterios, îºi inventeazã singuri repere între care sã se simtã în siguranþã. ªi pe care le transferã celorlalþi în timpul interacþiunii cu ei. S-a observat cã oamenilor le e mult mai fricã sã fie puºi în situaþia de a alege decât de a accepta o variantã sau alta, în funcþie de conjunctura constrângãtoare exterioarã. Cu cât sunt mai multe variantele de rãspuns, cu atât oamenii pierd mai mult timp în a alege una ºi cu atât sunt mai speriaþi de faptul cã s-ar putea sã fi greºit în alegerea fãcuta. ªi-atunci, în momentul în care nu existã constrângere exterioarã, îºi construiesc una interioarã pentru a le fi mult mai uºor în a alege. Credinþele noastre sunt complexele interne de repere care ne ajutã sã tãiem nodurile gordiene. Asta ne scuteºte de multe blocaje psihice ºi emoþionale, ne ajutã sã mergem înainte ºi sã nu îngheþãm în faþa unei probleme a cãrei soluþii trebuie aleasã. Dar suntem noi liberi, cu adevãrat, atunci îndată ce luãm decizia? Sau suntem, de fapt, dependenþi de frica noastrã de a fi liberi?
Agonia.ro _________________ Fac exact ce vreau! |
|
| Sus |
|
 |
Rose Lacrimioara

Data inscrierii: 24/Oct/2006 Mesaje: 741 Localitate: Undeva in Ardeal..........
|
Trimis: 15/04/2007 13:31 Titlul subiectului: |
|
|
Clari,tu ce crezi despre libertate?
Promit sa ma intorc ccu propriul meu eseu. _________________ Intodeauna e prea devreme sa spui ca e prea tarziu...
www.rose.myforum.ro |
|
| Sus |
|
 |
Clarisa Crin

Data inscrierii: 07/Noi/2006 Mesaje: 1069 Localitate: Aiud
|
Trimis: 16/04/2007 10:31 Titlul subiectului: |
|
|
Pfiu,liberttea pt mine....................puterea de a face orice.
Tu ai cuvintele la tine,eu nu prea....  _________________ Fac exact ce vreau! |
|
| Sus |
|
 |
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
|